Preskočiť na obsah

O farbení vlasov, o farbách na vlasy.

    Čerstvo nafarbené vlasy vyzerajú skvele, vyjadrujú váš jedinečný osobný štýl a vyvolávajú vo vás úžasný pocit. Farbenie je však pre vlasy namáhavé a ovplyvňuje ich štruktúru. Zanecháva ich citlivejšie na ďalšie poškodenie spôsobené trením, stresom a horúcim vzduchom. Chcete vedieť, na čo by ste mali dávať pozor pri melírovaní, odfarbovaní a farbení vlasov?

    natural hair color

    Prírodné farby na vlasy

    Už vám niekedy hena pripravila nemilé prekvapenie? Prírodné farby na vlasy môžu byť nepredvídateľné, pretože je ťažké regulovať ich dávkovanie a účinok ich aktívnych zložiek. Niektoré obsahujú farebné pigmenty alebo prírodné zosvetľujúce zložky, ktoré menia farbu vlasov. Prírodné pigmenty zvyčajne obalia vlasový stvol farbou. Vydržia niekoľko cyklov umývania a úpravy vlasov, ale môžu vydržať aj dlhšie, ak používate výrobky, ktoré sú šetrné k farebným pigmentom. Napriek svojmu názvu nemusia byť prírodné farby na vlasy nevyhnutne jemnejšie než chemické farby na vlasy, a preto radšej nevystavujte vlasy dodatočným škodlivým vplyvom.

    zmyvatelne farby1

    Zmývateľné farby na vlasy

    Zmývateľné farby na vlasy sa buď ukladajú na vonkajšej vrstve vlasového stvola, alebo obsahujú také maličké molekuly, ktoré preniknú do kutikuly bez toho, aby ju otvorili. Väčšina zmývateľných farieb obsahuje iba veľmi malé alebo dokonca žiadne množstvo peroxidu. Pri každom umývaní vlasov sa časť farby zmyje – preto sa volajú zmývateľné. Životnosť zmývateľnej farby na vlasy môžete predĺžiť menej častým umývaním vlasov a používaním teplovzdušných výrobkov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vyhovovali potrebám farbených vlasov. K farbeným vlasom sú mimoriadne šetrné a umožňujú vám dlho sa tešiť z ich nádhernej farby.

    zosvetlovač

    Zosvetľovače – odfarbovače

    Všetky procesy zosvetľovania či odfarbovania sú založené na tej istej chemickej reakcii. Odfarbovač, zvyčajne peroxid, v zosvetľovacom prípravku okysličí melanín vo vlasoch a to spôsobí, že melanín stratí svoju farbu a vlasy zostanú svetlejšie. Väčšina odfarbovačov a farieb na vlasy obsahuje amoniak, ktorý otvára kutikulu vlasov, aby umožnil peroxidu preniknúť do vlasového stvola. Odfarbovaním sa teda mení štruktúra a chemická stavba vlasu, a preto je dôležité používať prístroje,  ktoré vyhovujú osobitým potrebám farbených vlasov.

    zosvetlujuca farba

    Trvalé – permanentné farby na vlasy

    Trvalé farby na vlasy, na rozdiel od zmývateľných, prenášajú molekuly pigmentu až do vnútorných vrstiev vlasového stvola.
    Najskôr však musia otvoriť kutikulu vlasov a potom farbiaca zmes zreaguje s vnútornou vrstvou vlasu, ktorá sa nazýva kortex. Väčšina trvalých farieb na vlasy účinkuje dvojfázovo: najprv odstránia z vlasu jeho pôvodnú farbu (pozri „Zosvetľovače“ s popisom ich účinku) a potom do vlasu uložia novú farbu. Výsledkom je dlhotrvajúca farba. Ak chcete, aby vaša farba zostala dlho žiarivá, používajte výrobky šetrné k vašim vlasom i k molekulám farby na vlasy, vďaka čomu zmenšujú intenzitu blednutia farby až o 70 %.

    trvácne farby
    zdroj:braun.com