Preskočiť na obsah

Vypadávanie vlasov a ochorenie vlasovej pokožky II. – Alopecia diffusa

    Alopecia diffusa je padanie vlasov v rozsahu celého kapilícia.

    Alopecia diffusa

    Vlasy rednú postupne, alebo je preriedenie dramaticky rýchle. Veľmi často sa vyskytuje po pôrode. Vzniká tak, že v priebehu tehotnosti ženské hormóny nedovolia vlasom prejsť do telogénnej fázy, ale vlasy si to vynahradia 2 – 3 mesiace po pôrode. K difúznemu padaniu vlasov dochádza aj pri niektorých endokrinologických ochoreniach ako je Sheehanov syndróm, pri zníženej aj zvýšenej činnosti štítnej žľazy, zle kontrolovanom diabete.
    Difúzna alopécia, vypadávanie vlasov sa vyskytuje pri nutričných a metabolických ochoreniach, nedostatku železa a zinku, po strese, pri užívaní niektorých liekov. Môže sa vyskytnúť u vegetariánov ako chronické telogénne eflúvium pri nedostatku plnohodnotných živočíšnych bielkovín a bežná je u hypokalorických diét. K difúznemu padaniu vlasov však dochádza aj v priebehu niektorých zápalových ochorení kože vlasatej časti hlavy.

    Diagnóza

    sa potvrdí trichogramom, kde je zvýšené množstvo telogénnych vlasov v parietálnej aj okcipitálnej oblasti.

    Liečba

    je jasná ak sa odhalí vyvolávajúca príčina vypadávania vlasov. V prípade, že príčinu vypadávania vlasov nenájdeme, sa v liečbe používajú lokálne stimulujúce prípravky, celkove podporná terapia kombinovanými prípravkami s obsahom minerálov a vitamínov.

    Dawber RR. Diffuse alopecia due to chemicals and endocrine factors. Trichology. Aula Medica 1997: 411–416.